niedziela, 30 października 2016

Fascynacja orientem – tradycja ormiańska w naszej kuchni


Armenia – kraj na pograniczu Azji i Europy. Historia tego regionu jest bardzo bogata. Znajdował się pod wpływem perskim, dotarł tu Aleksander Wielki, był częścią Cesarstwa Bizantyjskiego, Imperium Osmańskiego, Rosji. Największą grupą etniczną zamieszkującą dzisiejszą Armenię stanowią Ormianie. To kraj górzysty z różnorodnym klimatem. Ten miks klimatu i przenikających się kultur ma swoje odbicie w kuchni – zwanej ormiańską. To połączenie tradycji pasterskich z barwnymi arabskimi targowiskami: mięsa, ryby słodkowodne, sery, bogactwo owoców, warzyw, ziół, przypraw, bakalii.

malownicze stragany z suszonymi owocami na targu w Erewaniu; zdjęcie M. Piotrowska


Prezentowana potrawa opiera się na tradycji kuchni ormiańskiej.

Składniki:

1/ 4 dojrzałe, duże twarde figi,
2/ 8 cienkich plasterków suszonej szynki (typ prosciutto),
3/ 8 małych ziemniaczków,
4/ 8 pomidorków koktajlowych,
5/ 4 kosteczki sera pleśniowego (niebieski),
6/ liście sałaty.

Obcinamy ogonki i nacinamy figi. Do środka owoców wkładamy ser pleśniowy. Każdą figę owijamy dwoma plasterkami szynki. Dzięki temu się nie wysuszy i puści sos. Pieczemy w piekarniku ustawionym na 220 stopni C, w naczyniu żaroodpornym, ok. 20 minut. Na blasze lub w drugim naczyniu żaroodpornym pieczemy przepołowione ziemniaki (dobrze jest przedtem ziemniaki podgotować 5-10 minut). Figi i ziemniaki podajemy na kołderce z pomidorków i sałaty.

Efekt nie tylko smaczny, ale i estetyczny.


zdjęcie potrawy; M. Piotrowska


W wersji wegetariańskiej odstawiamy szynkę. Ser pleśniowy można zastąpić kozim lub owczym. Ich wyrazisty smak dobrze współgra ze słodką figą. By puściły sok, dobrze jest zawinąć owoce w ser żółty i voilà!

wykon i fotografia: P. Jarkiewicz


Paulina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz