W
jesienne wieczory, przyda się danie syte i rozgrzewające zarazem, skomponowane
z jesiennych składników.
Składniki
– porcja dla 2-óch osób:
1/ 1
szkl. wcześniej namoczonej fasoli (typ „Jaś”),
2/ 3
pieczarki,
3/ ½
dużej żółtej papryki,
4/ ¼
małej cukinii,
5/ 1
pomidor,
6/ ½
cebuli,
7/ ¼
średniej marchewki,
8/
sos pomidorowy (4 łyżki) lub mały koncentrat pomidorowy,
9/
przyprawy: sól, pieprz, odrobina świeżego rozmarynu, natka pietruszki.
W rondelku
gotujemy fasolę i marchewkę pokrojoną w kostkę do zmięknięcia (ok. 20 minut). W
tym czasie smażymy resztę warzyw. Ja smażę na oleju kokosowym, dodając po kolei:
pieczarki (plasterki), paprykę (kostka), cukinię (kostka), cebulę (kostka). Na
koniec dodajemy pomidor. Wszystko wrzucamy do fasoli. Mieszamy. Na koniec
dodajemy sos i gotowe.
wykonanie i fotografia: P. Jarkiewicz
Paulina |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz