niedziela, 27 listopada 2016

Fasolka po wegetariańsku

W jesienne wieczory, przyda się danie syte i rozgrzewające zarazem, skomponowane z jesiennych składników.

Składniki – porcja dla 2-óch osób:
1/ 1 szkl. wcześniej namoczonej fasoli (typ „Jaś”),
2/ 3 pieczarki,
3/ ½ dużej żółtej papryki,
4/ ¼ małej cukinii,
5/ 1 pomidor,
6/ ½ cebuli,
7/ ¼ średniej marchewki,
8/ sos pomidorowy (4 łyżki) lub mały koncentrat pomidorowy,
9/ przyprawy: sól, pieprz, odrobina świeżego rozmarynu, natka pietruszki.

W rondelku gotujemy fasolę i marchewkę pokrojoną w kostkę do zmięknięcia (ok. 20 minut). W tym czasie smażymy resztę warzyw. Ja smażę na oleju kokosowym, dodając po kolei: pieczarki (plasterki), paprykę (kostka), cukinię (kostka), cebulę (kostka). Na koniec dodajemy pomidor. Wszystko wrzucamy do fasoli. Mieszamy. Na koniec dodajemy sos i gotowe.

wykonanie i fotografia: P. Jarkiewicz


Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz