niedziela, 28 lutego 2016

zupy - kremy

Propozycja dwóch zup-kremów, których przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane.

Zupa - krem z czerwonej soczewicy

Czerwona soczewica ¾ szklanki
4 mniejsze marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 por
2 łyżki mleczka kokosowego


Gotować soczewicę oraz marchewkę, pietruszkę i selera do miękkości. Zblendować. Dodać mleczko kokosowe i pora. Przyprawy do smaku. Skropić cytryną do podkreślenia smaku. Na koniec dodać natkę pietruszki i świeży koperek włoski.

zupa z soczewicy, zdjęcie własne

Zupa - krem kalafiorowa

1 mniejszy kalafior
3 mniejsze marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 por
½ cytryny
papryczka chili
odrobina śmietany

Gotować kalafiora oraz marchewkę, pietruszkę i selera do miękkości. Dodać pora. Zblendować. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, żeby mdłe nie było. Dodać odrobinę śmietany, żeby puszyste było. Chili, żeby zaostrzyć. Pozostałe przyprawy do smaku. Na koniec natka pietruszki i świeży koperek włoski.

zupa z kalafiora, zdjęcie własne

Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz