Propozycja
dwóch zup-kremów, których przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane.
Zupa - krem z
czerwonej soczewicy
Czerwona soczewica ¾ szklanki
4 mniejsze marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 por
2 łyżki mleczka kokosowego
Gotować
soczewicę oraz marchewkę, pietruszkę i selera do miękkości. Zblendować. Dodać
mleczko kokosowe i pora. Przyprawy do smaku. Skropić cytryną do podkreślenia
smaku. Na koniec dodać natkę pietruszki i świeży koperek włoski.
zupa z soczewicy, zdjęcie własne |
Zupa - krem
kalafiorowa
1 mniejszy kalafior
3 mniejsze marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 por
½ cytryny
papryczka chili
odrobina śmietany
Gotować
kalafiora oraz marchewkę, pietruszkę i selera do miękkości. Dodać pora.
Zblendować. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, żeby mdłe nie było. Dodać odrobinę śmietany, żeby puszyste było. Chili, żeby zaostrzyć. Pozostałe przyprawy do
smaku. Na koniec natka pietruszki i świeży koperek włoski.
zupa z kalafiora, zdjęcie własne |
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz