czwartek, 3 marca 2016

Orkiszowa roladka drożdżowa z pikantnym farszem warzywnym


Przyznaję, że na co dzień działam w kuchni odtwórczo i dlatego jestem bardzo wdzięczna kreatywnym autorom kulinarnych blogów za ich ciekawe pomysły. Inspirację do przygotowania tego dania zaczerpnęłam z Weganona -  jednego z moich ulubionych blogów. Bardzo lubię wszelkie potrawy z farszem, a ta nie wymaga zbyt wiele pracy, więc zabrałam się chętnie do dzieła. Było warto. Wyszło pyszne danie, które można zjeść  na ciepło, albo na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe (wówczas z sałatką). Oryginalny przepis zmodyfikowałam, co wynikało z zasobów moich kuchennych zapasów.

Na ciasto drożdżowe użyłam: 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 2 dkg drożdży, łyżkę oleju, trochę soli, letniej wody „na wyczucie” – ok. 1 szklanki , 1/2 łyżeczki cukru.  Drożdże z łyżeczką mąki i cukrem rozpuściłam w ¼ szklanki ciepłej wody do wyrośnięcia. Następnie połączyłam je z mąką, dolałam stopniowo letnia wodę, a na koniec łyżkę oleju. Ciasto daje się łatwo wygniatać, nie powinno być twardą kulą ( przy nadmiarze mąki ) i bardzo klei się do rąk. Tak ma być, trzeba po prostu przez kilka minut wytrzymać z tą lepką masą, oderwać ją od rąk i zostawić do wyrośnięcia przynajmniej na ½ godz. Dzięki temu nie musimy używać białej mąki pszennej (smacznej, ale nie zdrowej).

Od razu podaję sposób na rozwałkowanie i zwijanie rolady, żeby ciasto się nie kleiło: wystarczy ułożyć je na posypanym tartą bułką papierze do pieczenia, obtoczyć, a następnie uformować placek nie grubszy niż 1 cm.

Na farsz użyłam: 3 garście miękkich części jarmużu, 1 garść pokrojonych drobno suszonych pomidorów, 5 pokrojonych pieczarek, 3 łyżki mielonych pestek słonecznika, kilka kaparów (zamiast kaparów mogą być oliwki), oregano, sól i pieprz, łyżkę przecieru pomidorowego. Wszystko poddusiłam  ok. 15 min  w odrobinie wody i łyżce oleju, na koniec zmiksowałam na masę. Ostudzony farsz rozprowadziłam na rozwałkowanym cieście i zawinęłam w rulonik, formując roladkę. Piekłam 35 min. w 200 °C. Pyszności!
 
roladka, wyrób własny; zdjęcie własne

roladka, wyrób własny; zdjęcie własne



Małgosia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz