niedziela, 31 stycznia 2016

Zupa krem pieczarkowo-grzybowa

Szybka zupa, którą można przygotować wieczorem na kolejny dzień. Znowu będę miała problem z dokładnym wymierzeniem składników.

Zagotowałam wodę (znowu problem z ilością – ok. 1,5 litra) z kostką bulionową (ja używam kostek warzywnych). Wrzuciłam suszone grzyby (na oko, może było ich ok. 10), 3 groszki ziela angielskiego, 2 listki laurowe. Następnie pokroiłam ok. 7 średnich pieczarek. Podsmażyłam je na maśle klarowanym, dodałam odrobinę cebuli. Na koniec dodałam pokrojoną w plasterki marchew. Wszystko wrzuciłam do gotującego się bulionu z grzybami. Podgotowałam. Następnie zblendowałam. Na koniec dodałam śmietany (znowu na oko, w zależności, kto ile lubi). Sól i pieprz – wedle uznania. Na koniec natka pietruszki (do smaku, wedle uznania).

Mniamuśne i szybkie w wytworzeniu.

zdjęcie własne


Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz