Zupa – krem z cukinii
Na
początek skroiłam włoszczyznę:
-
1 pietruszka,
-
2 marchewki,
-
½ selera.
Podgotowałam
w ok. 1,5 litra wody.
Następnie
dodałam pokrojoną cukinię obraną ze skóry (2 sztuki małe). Następnie doprawiłam
towarzystwo: solą, pieprzem, lubczykiem liściem laurowym i suszoną pokrzywą,
odrobiną gałki muszkatołowej (zioła i przyprawy – wedle uznania).
Dodałam
surowe:
-
½ gruszki,
-
½ pora.
Całe
towarzystwo zblendowałam. Na koniec dodałam ok. 4 łyżek śmietany, odrobinę
cytryny i świeżej natki pietruszki.
I
gotowe.
Można podawać z pestkami dyni.
Naleśniki z porem
Naleśniki
– jak to naleśniki, skupię się zatem na farszu do nich.
Wyszło
mi z tego farszu 9 małych naleśników.
Pokroiłam
5 porów na drobno w kostkę. W rondelku podgrzałam masło klarowane i zeszkliłam
pory. Następnie dodałam pół kubeczka śmietany i poddusiłam. Potem wrzuciłam ¼
gruszki pokrojonej w drobną kostkę. Następnie dodałam pokrojony w kostkę serek
owczy wędzony (jest wystarczająco słony, do dania nie potrzeba używać już soli).
Na koniec parę kropel cytryny, odrobina białego wina, natka pietruszki i pieprz.
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz