Składniki knedle:
ok. kilograma kartofli,
Pół szklanki mąki pszennej,
Pół szklanki maki kartoflanej,
1 jajko,
0,5 kg śliwek małych.
śliwki i masa z kartofli; zdjęcie własne |
Kartofle
obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zblendować.
Wystudzić. Dodać mąki i jajko. Zagnieść ciasto.
Odpestkować
śliwki. Formułować knedle, nadziewając śliwkami.
uformułowane knedle ze śliwkami w środku; zdjęcie własne |
Knedle wrzucić
do zagotowanej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Sos:
garść malin,
kilka jeżyn,
4 łyżeczki cukru,
parę łyżek śmietany lub mleka,
odrobina wanilii.
Składniki zblendować.
sos z malin; zdjęcie własne |
Dalej pozostaje już tylko rozkoszować się smakiem końca
lata.
efekt końcowy, palce lizać; zdjęcie własne |
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz