niedziela, 11 września 2016

Knedle ze śliwkami w sosie malinowym

Składniki knedle:
ok. kilograma kartofli,
Pół szklanki mąki pszennej,
Pół szklanki maki kartoflanej,
1 jajko,

0,5 kg śliwek małych.

śliwki i masa z kartofli; zdjęcie własne

Kartofle obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zblendować. Wystudzić. Dodać mąki i jajko. Zagnieść ciasto.
Odpestkować śliwki. Formułować knedle, nadziewając śliwkami.

uformułowane knedle ze śliwkami w środku; zdjęcie własne

Knedle wrzucić do zagotowanej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od wypłynięcia.

Sos:
garść malin,
kilka jeżyn,
4 łyżeczki cukru,
parę łyżek śmietany lub mleka,
odrobina wanilii.

Składniki zblendować.

sos z malin; zdjęcie własne

Dalej pozostaje już tylko rozkoszować się smakiem końca lata.

efekt końcowy, palce lizać; zdjęcie własne



Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz