środa, 22 czerwca 2016

Makaron ze szparagami

wyrób i pomysł własny, zdjęcie własne
Składniki:
1/ zielone szparagi,
2/ makaron wstążki, może być inny – wedle uznania,
3/ pestki słonecznika,
4/ kapary,
5/ żółtko jajka kurzego,

6/ do przyprawienia: sól (niewiele, kapary są słone), pieprz i oregano.

Ugotować szparagi. Ja gotuję al dente, starając się, by „główki” nie były zanurzone. Pokroić na plasterki i podsmażyć lekko na maśle klarowanym. Dodać pestki i kapary. Następnie dodać uprzednio ugotowany, odcedzony makaron. Na koniec smażenia skropić oliwą (ja używam oliwy z tymiankiem oraz odrobiny truflowej). Gdy danie jest już gotowe, włożyć żółtko na ok. 10 sekund do wrzącej wody i wyłożyć na danie. Żółtko jest lekko ścięte. Po „przebiciu” tworzy bardzo przyjemny sos do makaronu.
 
wyrób i pomysł własny, zdjęcie własne


Zachęcam do jedzenia szparagów. Są smaczne i zdrowe.

Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz