wyrób i pomysł własny, zdjęcie własne |
Składniki:
1/ zielone szparagi,
2/ makaron wstążki, może być inny – wedle uznania,
3/ pestki słonecznika,
4/ kapary,
5/ żółtko jajka kurzego,
6/ do przyprawienia: sól (niewiele, kapary są słone), pieprz
i oregano.
Ugotować
szparagi. Ja gotuję al dente,
starając się, by „główki” nie były zanurzone. Pokroić na plasterki i podsmażyć
lekko na maśle klarowanym. Dodać pestki i kapary. Następnie dodać uprzednio
ugotowany, odcedzony makaron. Na koniec smażenia skropić oliwą (ja używam oliwy
z tymiankiem oraz odrobiny truflowej). Gdy danie jest już gotowe, włożyć żółtko
na ok. 10 sekund do wrzącej wody i wyłożyć na danie. Żółtko jest lekko ścięte.
Po „przebiciu” tworzy bardzo przyjemny sos do makaronu.
Zachęcam do jedzenia szparagów. Są smaczne i zdrowe.
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz