![]() |
wypiek własny; zdjęcie własne |
Nie wywołuje wyrzutów sumienia tak dużych, jakie występują po zjedzeniu ptysia, kawałka tortu, albo pączka. Sprawdza się jako przekąska, można kawałek spakować i zabrać ze sobą na rower, można też zjeść po ćwiczeniach fizycznych.
Przygotowuje się błyskawicznie, wystarczy tylko zmieszać ze sobą składniki.
Składniki użyte do tego ciasta:
50 g mąki ryżowej,
120 g mąki owsianej bezglutenowej,
30 g mączki migdałowej,
2 jajka,
WPC (białko) o smaku białej czekolady 30 g,
ok. 150 ml mleka ryżowego,
30 g ksylitolu,
kilka truskawek (według uznania)
i garść płatków migdałowych do posypania.
Składniki sypkie zostały najpierw wymieszane ze sobą, a następnie połączone z jajkiem i mlekiem. Masa została przelana do formy, a pokrojone na 4 części truskawki ułożone na wierzchu ciasta. Całość posypana płatkami migdałowymi. Czas pieczenia ok.25 min w 180 st.
Ciacho nie jest bardzo słodkie, można dodać więcej ksylitolu.
Smacznego!
![]() |
ciacho w przekroju; zdjęcie własne |
Małgosia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz