środa, 8 czerwca 2016

Ciasto dla aktywnych fizycznie - bez dodatku cukru, wzbogacone białkiem. Dodatkowo bezglutenowe i koniecznie z truskawkami.

wypiek własny; zdjęcie własne

Nie wywołuje wyrzutów sumienia tak dużych,  jakie występują po zjedzeniu ptysia, kawałka tortu, albo pączka. Sprawdza się jako przekąska, można kawałek spakować i zabrać ze sobą na rower, można też zjeść po ćwiczeniach fizycznych.
Przygotowuje się błyskawicznie, wystarczy tylko zmieszać ze sobą składniki.

Składniki użyte do tego ciasta:
50 g mąki ryżowej, 
120 g mąki owsianej bezglutenowej, 
30 g mączki migdałowej, 
2 jajka, 
WPC (białko) o smaku białej czekolady 30 g, 
ok. 150 ml mleka ryżowego, 
30 g ksylitolu, 
kilka truskawek (według uznania) 
i garść płatków migdałowych do posypania. 

Składniki sypkie zostały najpierw wymieszane ze sobą, a następnie połączone z jajkiem i mlekiem. Masa została przelana do formy, a pokrojone na 4 części truskawki ułożone na wierzchu ciasta. Całość posypana płatkami migdałowymi. Czas pieczenia ok.25 min w 180 st.
Ciacho nie jest bardzo słodkie, można dodać więcej ksylitolu. 
Smacznego!

ciacho w przekroju; zdjęcie własne

Małgosia



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz