niedziela, 1 maja 2016

Wiosenny obiad

Placki z cukinii
Cukinię ze skórką pokroiłam w cząstki i odstawiłam do leżakowania w zalewie z oliwy, przypraw i cytryny, w lodówce. Następnie zblendowałam cukinię z płatkami owsianymi. Dodałam jajko oraz mąkę z ciecierzycy i mąkę orkiszową (w proporcji 4 do 2). Gęstą masę usmażyłam w formie placków na odrobinie oleju.

Sos pieczarkowy
Pokrojone pieczarki podsmażyłam z cebulą na oleju kokosowym. Doprawiłam solą i pieprzem. Na koniec dodałam śmietany.

Młode kartofle
Pokrojone w talarki kartofle uparowałam z odrobiną masła i przyprawą do ziemniaków. Na koniec posypałam koprem.

Do tego surówka: pomidor z cebulą, świeży ogórek lub tarta marchewka.


Smaczny i pożywny obiadek gotowy.

zdjęcie własne
Paulina

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz