niedziela, 13 marca 2016

Szpinakowe ciastko francuskie

(porcja na 2 osoby)

Składniki:
ciasto francuskie (gdy kupione w płatach - 4 płaty),
paczka świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorów z oliwy,
kilka czarnych oliwek,
płatki migdałów,
sos pomidorowy (najlepiej pikantny),
sól, pieprz

Ciasto francuskie podzieliłam na dwie części (w przypadku gotowych płatów – 2 płaty). Wyłożyłam w naczyniu żaroodpornym i piekłam 10 minut. W tym czasie na maśle klarowanym podsmażyłam pokrojony czosnek. Następnie dodałam szpinak. Zeszkliłam razem. Dodałam suszone pomidory i czarne oliwki przekrojone na pół. Gotową masę szpinakową wyłożyłam na upieczone ciasto francuskie. Wierzch posypałam płatkami migdałów. Na koniec wyłożyłam drugą część ciasta francuskiego i lekko posmarowałam sosem pomidorowym. Na koniec posypałam jeszcze odrobiną płatków migdałowych.
Jak widać, potrawa nie należy do skomplikowanych i czasochłonnych. Jest bardzo smaczna, więc polecam.

ciastko ze szpinakiem - widok z góry; wyrób i zdjęcie własne
ciastko ze szpinakiem, - widok z boku; wyrób i zdjęcie własne


Paulina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz