(porcja na 2 osoby)
Składniki:
ciasto francuskie (gdy kupione w płatach - 4 płaty),
paczka świeżego szpinaku,
4 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorów z oliwy,
kilka czarnych oliwek,
płatki migdałów,
sos pomidorowy (najlepiej pikantny),
sól, pieprz
Ciasto
francuskie podzieliłam na dwie części (w przypadku gotowych płatów – 2 płaty). Wyłożyłam
w naczyniu żaroodpornym i piekłam 10 minut. W tym czasie na maśle klarowanym
podsmażyłam pokrojony czosnek. Następnie dodałam szpinak. Zeszkliłam razem.
Dodałam suszone pomidory i czarne oliwki przekrojone na pół. Gotową masę szpinakową
wyłożyłam na upieczone ciasto francuskie. Wierzch posypałam płatkami migdałów.
Na koniec wyłożyłam drugą część ciasta francuskiego i lekko posmarowałam sosem
pomidorowym. Na koniec posypałam jeszcze odrobiną płatków migdałowych.
Jak widać,
potrawa nie należy do skomplikowanych i czasochłonnych. Jest bardzo smaczna,
więc polecam.
ciastko ze szpinakiem - widok z góry; wyrób i zdjęcie własne |
ciastko ze szpinakiem, - widok z boku; wyrób i zdjęcie własne |
Paulina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz